13 Maddede Mutluluğun Formülü : Paranızı Yeni Şeyler Keşfetmeye Harcayın
Prada marka bir elbise için mi, İtalya’da bir hafta sonu geçirmek için mi bin 800 dolar verirsiniz?
Elbiseyi seçtiyseniz muhtemelen, bu parayı yiyecek, seyahat ve diğer deneyimler için harcayan kişiden daha az mutlu ve daha az maceracısınız. San Francisco Devlet Üniversitesi’nde geçenlerde yapılan bir araştırmada, yaklaşık 100 bin insanın kişilik tipleri ve satın alma alışkanlıkları incelendi.Deneyim için para harcayanların yaklaşık yüzde 60’ı hayatlarından genel olarak memnunken, maddi şeyler için para harcayanlarda bu oran yüzde 40 civarındaydı. Ayrıca deneyime para harcayanlar, diğer insanlarla iyi geçinmeye ve sosyal durumlarda daha az gerginlik hissetmeye yatkındı. “Mutlu Para: Para Harcama Bilimi” adlı kitabın yazarları Elizabeth Dunn ve Michael Norton, Times’ta, “Tipik harcama alışkanlığı (kendimiz için daha çok şey almak), parayı mutluluğa dönüştürmede etkisiz. Parayı kendiniz için harcamakta ısrarlıysanız, kişisel ürün (TV, araba) almaktan deneyim (gezi ve özel etkinlikler) almaya geçmelisiniz” diye yazdı.
Parayla saadet olur mu diye aklınızda soru işaretleri varsa cevabımız çok net; evet olur. Ama çoğumuz milyoner değiliz maalesef, sonsuz paramız yok. Bilim insanları da kısıtlı olan paramızı bizi mutlu edecek şeylere harcamamızı söylüyor.
1. Satın aldığımız eşya uzun süre bizimle kaldığı için, 2 saatlik konserin vereceği mutluluktan daha fazlasını verdiğini düşünürüz. Ama bu teori tamamen yanlış.
2. Doktor Thomas Gilovich, mutluluğun en büyük düşmanı adaptasyondur diyor.
3. Yeni eşyalar almak bizi sadece kısa bir süreliğine tatmin ediyor. Yeni şeyler başlangıçta heyecanlı olsa da sonunda ona adapte oluyoruz.
4. Yeni bir cep telefonu veya BMW araba satın almak yerine, müze gezmek, outdoor aktiviteler yapmak, yeni beceriler edinmek bize aslında daha çok mutluluk veriyor.
5. Eşya veya deneyim satın almak ilk etapta aynı derecede mutluluk verse de, uzun vadede deneyimin verdiği tatmin daha yüksek oluyor.
6. Bir kere alıp uzun süre kullanabileceğimiz bir eşya, kısa süreli bir deneyim kadar bizi mutlu etmiyor.
7. Adapte olduğumuz eşya kısa süre içinde sıradanlaşırken, edindiğimiz deneyim kimliğimize artı değer katan bir anı olarak kalıyor.
8. Yani sanılanın aksine, karakterimizi oluşturan sahip olduğumuz eşyalar değil, yaşadığımız deneyimlerin toplamı.
9. Kötü deneyimlerimiz ise zamanla anlatabileceğimiz komik bir hikayeye dönüştüğü veya karakterimizin şekillenmesine yardımcı olduğu için hep değerli kalıyor.
10. Beraber tatile gittiğimiz bir insana, aynı model cep telefonuna sahip olduğumuz bir insandan daha yakın hissediyoruz.
11. Hatta beraber yapmamışsak bile aynı yerleri görmüş ve deneyimlemiş olmak birbirimizle daha fazla bağ kurmamızı sağlıyor.
12. Başkalarıyla deneyimlerimizi kıyaslamak, pırlanta yüzüklerimizin karatını veya arabamızı kıyaslamak kadar kolay olmadığı için bizi mutsuz edemiyor.
13. Ayrıca eşyalarımızın kalitesini etrafa gösterme kaygımız, satın aldığımız deneyimleri gösterme kaygımızdan çok daha fazla ve bu bizi mutsuz ediyor.
Kaynaklar;
http://www.e-psikiyatri.com/mutlulugu-satin-almak-icin-nasil-para-harciyoruz-34174
http://listelist.com/mutlulugun-formulu/
- Trump’ın Rüzgarı Dinmiyor! Trump’tan Para Kazanan Twitter Botu - 11 Şubat 2017
- Spotify Dinleyerek Oturduğunuz Yerden Dil Öğrenin! - 1 Şubat 2017
- Womens’s March Nedir? Amerika Neden Ayağa Kalktı? - 25 Ocak 2017
- Palm Yağı ve Nutella Neden Gündemde ? İşte Tüm Bilmeniz Gerekenler - 20 Ocak 2017
- Dünyayı Ucuza Gezmenin Birbirinden Harika 10 Yolu - 16 Ocak 2017
- 2016’da Google’da Bakın En Çok Hangi Kelimeler Arandı? - 9 Ocak 2017
- 2016’nın En İyi 15 İcadı - 5 Ocak 2017
- 2016’da Çıkan En İyi 10 Reklam - 3 Ocak 2017
- 2016 Yılının En İyi Mobil ve Bilgisayar Oyunları Seçildi - 2 Ocak 2017
- İşte 2016 Yılının En Çok Kazanan 20 Ünlü İsmi - 22 Aralık 2016
13 Maddede Mutluluğun Formülü : Paranızı Yeni Şeyler Keşfetmeye Harcayın
- 13 Maddede Mutluluğun Formülü : Paranızı Yeni Şeyler Keşfetmeye Harcayın
Özet
Sağlıklı bir toplumun en önemli göstergelerinden biri insanların mutluluk oranıdır. Bilimsel araştırmalara göre, para temel ihtiyaçlarımızı giderene kadar bizi mutlu ediyor, ancak sonraki aşamalarda o kadar da fazla mutlu etmiyor. Bilim insanları, sınırlı olan paramızı daha çok eşya satın almak yerine daha anlamlı şeylere harcayarak gerçek mutluluğa erişebileceğimizi söylüyor.